Aangepaste openingstijden

Rondom de feestdagen zijn onze openingstijden iets anders dan normaal. Wat er precies anders is, zie je hier

Amalia: Prinses van Oranje

Ria te Kolste tipt het boek 'Amalia: Prinses van Oranje' van Matthias Rozemond.

In deze historische roman geeft Matthias Rozemond je als lezer een inkijkje in het leven van de grondlegster van onze monarchie.

In 1621 is Amalia van Solms-Braunfels de hofdame van koningin Elizabeth van Stuart, van wie de huidige Britse koningin Elizabeth II afstamt. Amalia arriveert samen met Elizabeth en een hele schare hofdames in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hier is op dat moment net de strijd tegen de Spanjaarden hervat (80-jarige oorlog). Onderweg heeft Amalia hofdame Hannelore en de kroonjuwelen van Elizabeth “opgeofferd” als ze tijdens hun vlucht uit Praag worden overvallen door een bende. Elizabeth is woest op Amalia hierover en wil haar maar al te graag laten vervangen. Amalia doet er alles aan om haar positie veilig te stellen, samen met haar zusje Louise Christine, ook hofdame van Elizabeth. Amalia windt de ene na de andere hertog of graaf om haar vinger om haar toekomst veilig te stellen.

De meest gevaarlijke liefdesrelatie die ze aangaat is die met Willem van Oldenbarnevelt, zoon van Johan van Oldenbarnevelt die in opdracht van Prins Maurits van Oranje na een geschil over het landsbestuur werd onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Amalia vindt deze executie erg onrechtvaardig en iets in haar schreeuwt om vergelding en rechtvaardigheid. Dit maakt haar de ideale handlanger van Willem van Oldenbarnevelt ( schuilnaam Guntersteyn) die haar gebruikt als een pion waarmee hij alle nodige zetten kan doen om zijn geliefde vaderland te redden van een slechte stadhouder die de ene strategische fout na de andere maakt.

Amalia laat zich door hem “gebruiken”, maar haar liefde voor de zoon van een landverrader houdt geen stand. Wellicht wordt het tijd om haar zinnen te zetten op een andere jongeman, die wél de waardering en het respect heeft van de hogere kringen. Bijvoorbeeld Maurits’ zoon Willem van Nassau? Elizabeth ziet Amalia maar al te graag met hem in het huwelijksbootje stappen, want zij wil degene blijven die met de scepter zwaait, ook in de Republiek. Maar ook Frederik Hendrik, de jongere broer van Maurits heeft belangstelling voor haar. Een spel van list en liefde ontspint zich.

Werkelijkheid of fictie?

Het boek is zeker gebaseerd op de geschiedenis, maar bepaalde gebeurtenissen zijn geromantiseerd. De tijdsgeest van de 17e eeuw wordt goed weergegeven door een chiquer taalgebruik, maar ook door telkens alledaagse gebruiken en voorwerpen te laten passeren (wambuis, tabbaard). Het is zeker een interessante geschiedenisles geworden.

Wat het boek ook aantrekkelijk maakt is dat het zo verhalend gebracht wordt. Je ziet de dingen voor je ogen gebeuren. Onze huidige prinses van Oranje, Amalia, heeft wel een heel beminnelijke en vrijgevochten voorouder met wie ze haar naam deelt. Voor in het boek staat ook nog een plattegrond van Den Haag in die tijd en daarnaast staat er een uitgebreide stamboom in van de Oranjes en de Stuarts. Zeker de moeite waard om te lezen voor mensen die van de geschiedenis van de Oranjes houden.