De heks van Limbricht
Minouk Woltering tipt het boek ‘De heks van Limbricht’ van Susan Smit, een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw.
Ik ben opgegroeid in de omgeving van Limbricht en ik lees graag historische romans, dus de keuze voor dit boek was snel gemaakt. Het verhaal begint in juli 1674 bij de arrestatie van Entgen Luijten, die verdacht wordt van hekserij. Gedurende haar gevangenschap en proces kijkt ze terug op haar leven. Susan Smit heeft het verhaal van Entgen met zoveel inlevingsvermogen geschreven, dat je gemakkelijk in haar huid kunt kruipen.
Entgen had veel kennis van heilzame kruiden en de invloed van maanstanden op de gewassen. Door naar de natuur te luisteren, was haar oogst vaak beter dan bij de rest van de boeren. Omdat de dorpelingen dat niet konden verklaren, was het eenvoudiger om haar als heks te bestempelen.
Daarbij was Entgen een mondige, zelfstandige, eigenwijze en onafhankelijke vrouw. En dat was een doorn in het oog voor de lokale machthebbers. Haar afschilderen als een gevaarlijke heks die bezeten was door de duivel, was een probaat middel om van haar af te komen. Entgen weigert echter tovenarij te bekennen, wat in die tijd noodzakelijk was om een vrouw terecht te stellen als heks. Wat volgt is een langdurig proces waarin ze strijdt voor rechtvaardigheid en de waarheid.
Heksenvervolging mag nu dan verleden tijd zijn, maar op veel plekken worden vrouwen nog steeds onderdrukt en hebben ze geen gelijke kansen. Dit verhaal van onrecht, onderdrukking en vervolging speelt zich driehonderdvijftig jaar gelden af maar is actueler dan ooit!
Uiteraard is De heks van Limbricht te leen als boek én Groot Letter boek bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort en als e-book bij de online Bibliotheek.