Thuis in Virgin River
Irene Sohilait tipt het boek 'Thuis in Virgin River' van Robyn Carr.
Verschillende titels had ik in gedachten voor de biebtip, zoals De rivier van Karl Marlantes, een familiesaga over Finse immigranten en hun poging een plek te veroveren in het ruige landschap van het Amerikaanse Midden-Westen in het begin van de twintigste eeuw. Vergelijkbaar met Schorshuiden van Annie Proulx. Of Revolusi van David Van Reybrouck over de Indonesische onafhankelijkheid. Maar dankzij een artikel in de Volkskrant over de Netflix-hit Virgin River, gebaseerd op de boeken van Robyn Carr, gaat deze keer mijn biebtip over het eerste deel Thuis in Virgin River.
Een liefdesverhaal dat zich afspeelt in een fictief bergdorp in Californië, maar in dit fictieve dorp helpt men elkaar, vaak geheel belangeloos en kijkt men naar elkaar om. Hier komt Melinda Monroe in terecht nadat ze in een opwelling heeft gereageerd op een advertentie voor een verpleeg- en verloskundige in Virgin River, een klein dorpje in Californië. Ze wil weg uit Los Angeles, waar het leven druk is en gecompliceerd, en alles haar herinnert aan Mark - haar overleden man. Dit zou weleens precies de verandering kunnen zijn die ze nodig heeft. Helaas, het beloofde schattige huisje in de idyllische omgeving blijkt een aftandse blokhut te zijn aan een modderweg, waar ze met haar auto meteen vast komt te zitten. En de bejaarde plaatselijke arts, die ze zou assisteren, doet ronduit vijandig tegen haar. Snel weer weg, denkt ze, maar een vondeling gooit roet in het eten. Eerst moet ze onderdak vinden voor deze baby. En misschien moet ze ook eerst maar eens echt kennismaken met Jack, de knappe eigenaar van de plaatselijke bar.
Voorspelbaar dus, de afloop hoeft u niet te raden. Maar wat maakt de boeken nu zo populair. Er is onderzoek naar gedaan en volgens de onderzoekers heerst er in Amerika een idee dat er vroeger kleine dorpjes bestonden waar de mensen echt voor elkaar zorgden. Dit beeld klopt echter niet met de werkelijkheid. Toch dromen mensen van zo’n plek, dat blijkt wel uit het feit dat de auteur veel brieven krijgt van mensen die willen weten waar Virgin River ligt, zodat ze er kunnen gaan wonen. Helaas Virgin River bestaat niet. Door de coronacrisis is men op zoek naar een hechte gemeenschap en de veiligheid van het minder dichtbevolkte platteland. Dit zie je in ons land ook, niet dat men massaal naar het platteland trekt, maar door de lockdowns fantaseren mensen hier wel over.
Al met al een boek om bij weg te zwijmelen, en dat is toch heerlijk, zeker in deze lastige tijd. Dit deel en de opvolgende delen zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek. Kunt u niet wachten? Leen ze dan als e-book, dan kunt u gelijk beginnen, en uw eigen voorstelling van Virgin River maken.