Aangepaste openingstijden

Tijdens de zomervakantie, van 13 juli t/m 25 augustus, zijn onze openingstijden iets anders dan normaal. Wat er precies anders is, zie je hier.

Onthulling geveltekst

Gepubliceerd op: 23 augustus 2023 16:17

Op vrijdag 8 september wordt de langverwachte tekstregel uit het lied Hier In De Achterhoek op de muur van de Bibliotheek Aalten onthuld. Een bijzonder moment want dan is ook bekend op welke regel de meeste stemmen zijn gevallen.

Twee jaar geleden, tijdens de officiële opening van de Bibliotheek Aalten, is het lied Hier In De Achterhoek in première gegaan. Geschreven door Rocco Ostermann met muziek van Matthijs Stronks, is het een ode aan de mooiste uithoek van Nederland en staat het voor de nuchtere Achterhoeker, maar wel eentje die met de duim omhoog leeft. Net zoals het lied, is ook de bibliotheek voor en door de Achterhoekers. Dus toen het idee ontstond om een regel uit dit lied op de gevel van de Bibliotheek Aalten te plaatsen, was het ook niet meer dan logisch de inwoners van de gemeente Aalten uit te nodigen om door middel van een stemming deze passage te bepalen.

Uitslag

Er kon een keuze gemaakt worden uit de volgende drie regels:

  • De wereld is een wonder, ze is zó mooi. Maor wi-j mögt híér bestaon, onder unze Achterhoekse maon.
  • Elk dörpken hef zien eigen klinkers, zien eigen spreuken en woordenschat.
  • Unze hartslag hef ‘t ritme van de jaorgetieden.

In totaal zijn er 120 stemmen ingediend en hiervan ging een overweldigende meerderheid van 68% naar de regel die vanaf 8 september op de muur van de Bibliotheek Aalten te zien is. Op het raam onder de tekst, komt een QR code met een link naar de videoclip van Hier In De Achterhoek, die vol zit met bijzondere Achterhoekers.

Twee jaar open

De Bibliotheek aan de Lage Blik 28 in Aalten is nu twee jaar open en inmiddels kan de verhuizing naar het nieuwe pand een succes genoemd worden. Sinds de opening hebben zich 375 nieuwe leden aangemeld. En mede doordat, met steun van de gemeente Aalten, de bibliotheek een aantal ochtenden extra op kon, zijn ook de bezoekersaantallen flink gestegen. Na de verhuizing wisten 106.000 bezoekers de Bibliotheek Aalten te vinden!

Onthulling

Op vrijdag 8 september wordt de passage op de Bibliotheek Aalten rond 17.30 uur onthuld door wethouder Joop Wikkerink en directeur bestuurder van de Bibliotheek Achterhoekse Poort Joyce Holthausen. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Inloop is vanaf 17.00 uur. Tijdens de onthulling van de passage, brengen Rocco Ostermann en Matthijs Stronks natuurlijk ook het lied Hier In De Achterhoek ten gehore.