Aangepaste openingstijden

Rondom de feestdagen zijn onze openingstijden iets anders dan normaal. Wat er precies anders is, zie je hier

In gesprek met Eveline

Sinds de start in 2020 is Eveline van Eijk vrijwilliger bij de VoorleesExpress, een project dat wordt gecoördineerd vanuit de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Ze bezoekt daarbij gedurende twintig weken een gezin om daar voor te lezen en het leesplezier te vergroten.

Eveline is een creatieve dame met hobby’s als weven, edelsmeden en schilderen. Ze leest graag en is ook al 16 jaar vrijwilliger bij de Speel-o-theek. Ze werkt dus al veel met kinderen en dacht: ‘Daar kan nog wel wat bij’. Toen ze geattendeerd werd op de VoorleesExpress, heeft ze zich opgegeven en niet veel later maakte ze kennis met haar eerste gezin, een Syrische familie uit Koerdistan dat toen een jaar in Nederland was. Ze wordt heel hartelijk ontvangen maar vanwege corona lukte het niet om het gezin gedurende twintig aaneengesloten weken, de periode waarin vrijwilligers aan een gezin gekoppeld worden, te bezoeken. Dit maakte het ook moeilijker om echt een band op te bouwen met elkaar, wat wel heel waardevol is in dit project.

Warm onthaal

Bij haar tweede gezin is hier gelukkig veel meer ruimte voor. Samen met de coördinator van de VoorleesExpress bij de Bibliotheek, gaat ze voor de eerste keer op bezoek bij dit Syrische gezin en ook hier wordt ze heel gastvrij ontvangen. De ouders vinden het heel belangrijk dat hun zoontje van vier, goed Nederlands leert. Eveline gaat daar wekelijks op een vast moment langs om voor te lezen. Vanuit de VoorleesExpress heeft ze richtlijnen gekregen hoe ze zo’n voorleessessie in kan richten. Deze richtlijnen geven wat houvast maar in de praktijk blijkt het vaak toch net even anders te gaan. In een app houdt ze kort bij wat ze tijdens het bezoek heeft gedaan en hoe het is gegaan. Ze vraagt aan de oudste zoon vaak wat hij leuk vindt om te lezen en neemt ook altijd iets passends voor de jongste van twee mee want ze merkt dat hij steeds meer interesse krijgt in wat zijn grote broer doet. De boekjes leent ze voorafgaand aan haar bezoek bij de bibliotheek. Maar ze haalt ook regelmatig voor een paar cent boekjes bij de kringloopwinkel. Naast samen lezen, luisteren ze ook naar liedjes en spelen ze spelletjes om de taalontwikkeling te stimuleren. Tijdens een van de bezoeken heeft Eveline het liedje ‘De voorleestrom’ geïntroduceerd. Sindsdien beginnen de kinderen, zodra ze binnenkomt, dit liedje in de gang al te zingen. Ook heeft ze altijd dezelfde grote, kleurrijke ‘voorleestas’ bij zich waar alle boekjes en spelletjes in passen. Terwijl Eveline haar jas en schoenen nog aan het uittrekken is, nemen de kinderen deze tas dan al gretig van haar over om alvast te kunnen spieken wat ze deze keer gaan doen. ‘Die tas is altijd eerder in de woonkamer dan ik daar ben’, aldus Eveline. Ze merkt ook wel aan kleine dingen dat ze een voorbeeldrol vervult. Ze wordt altijd warm onthaald met iets te eten en te drinken en dan wil het oudste kind graag hetzelfde drankje als zij, het liefst uit eenzelfde glas. Ook haar leesplezier heeft hij inmiddels van haar overgenomen want hij neemt zijn boekje nu zelfs mee naar de wc en onderweg in de auto.

Samen oefenen

De moeder is ook altijd aanwezig bij de bezoekjes. Dat is een voorwaarde voor deelname aan de VoorleesExpress; het gaat hier om een gezinsaanpak. De ouder leert hoe belangrijk en leuk het is om voor te lezen en welke mogelijkheden er zijn om de taalontwikkeling en de woordenschat van het kind te vergroten. Want na de twintig weken is het de bedoeling dat de ouder het stokje overneemt en het gezin hier op eigen kracht mee door gaat. De moeder
is erg gemotiveerd, want ze wil zelf ook graag beter Nederlands leren. Eveline gaat daarom sinds kort ook wekelijks langs om samen met haar in het Nederlands te praten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Laatst hebben ze met het hele gezin memory gespeeld met Nederlandse onderwerpen. Het gaat dan niet eens echt om welk spelletje er gespeeld wordt maar vooral om de interactie die ze dan in het Nederlands hebben. Het is een leuke manier om samen te oefenen. Ook de woordenboeken met plaatjes zijn populair want hier kunnen ze ook allemaal samen uit leren. De oudste zoon is heel leergierig. Mede doordat Eveline wekelijks met hem oefent, gaat hij met sprongen vooruit. Dat de ouders haar inzet erg waarderen, blijkt ook wel uit het compliment dat ze laatst kreeg: ‘Dankzij jou is hij nu al zo ver’. Voor Eveline zit er een grote gunfactor in dit vrijwilligerswerk. Ze vindt het erg leuk om vrijwilliger te zijn bij de VoorleesExpress: ‘Het is heel dankbaar werk. Ze zijn heel blij met je.’

De andere kant

Moeder Fairoz en haar zoon Khalil deden als gezin mee aan de VoorleesExpress. Ze hebben inmiddels veel plezier in het samen lezen en verbeteren zo met elkaar hun Nederlands. Ze lenen hiervoor boeken bij de bibliotheek, hier vragen ze ook advies over welke boeken geschikt zijn. Maar steeds vaker gebruiken ze ook online boeken op de laptop. Khalil leest dan een stukje tekst en schrijft vervolgens op wat hij gelezen heeft. Samen genieten ze van de vele uren die ze spenderen aan het oefenen want zoals Khalil zegt: ‘Alles wat je met je moeder doet is leuk!’

 

Enthousiast?

Wil je na het lezen van Eveline's verhaal ook het verschil maken bij een gezin? Of ken je iemand voor wie dit iets zou kunnen zijn? Neem dan contact met ons op!

In de gemeente Aalten is de contactpersoon Linda Bakic. Zij is bereikbaar via l.bakic@achterhoeksepoort.nl en 06-15182549.

In de gemeente Oude IJsselstreek is de contactpersoon Raffaela Amato. Zij is bereikbaar via r.amato@achterhoeksepoort.nl en 06-21532777.

Heb je interesse in een andere vrijwilligersrol? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via telefoonnummer 06-21960719 of per email m.langelaar@achterhoeksepoort.nl