Aangepaste openingstijden

Rondom de feestdagen zijn onze openingstijden iets anders dan normaal. Wat er precies anders is, zie je hier

In gesprek met Frank

Sinds mei 2022 is Frank Wielers (59) vrijwilliger bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Hij is taalcoach bij het Taalhuis en geeft daar onder andere Nederlandse les aan een groep Oekraïense vluchtelingen. Ook begeleidt hij individuele leertrajecten.

Frank had een internationale baan in de marketing totdat een incident zijn werkende leven tot stilstand bracht en hij voor onbepaalde tijd thuis kwam te zitten. Hoewel hij genoeg leuke hobby’s heeft (zo speelt hij (elektrische) gitaar, volgt hij Franse les en is hij begonnen aan een studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit) was dit toch niet toereikend. Hij wilde de invulling van zijn tijd nog wat meer betekenis geven. Aangezien taal hem altijd heeft getrokken, was de stap naar taalcoach bij het Taalhuis uiteindelijk een hele logische.

Hij begon met individuele begeleiding van twee personen, een uit Eritrea en een uit Turkije, maar al snel volgden twee maal in de week lessen aan een groep vrouwen die gevlucht zijn uit Oekraïne. Hoewel het lesgeven aan een groep een stuk intensiever is dan één-op-één, heeft Frank er veel plezier in. “Ik merk dat ik dit kan en dat het mij ligt”, aldus Frank en dat vindt hij fijn. De interactie met de groep overwegend jonge moeders is ook erg leuk. Hij moet de onderwerpen daar wel goed op afstemmen want het ene onderwerp ligt hen beter dan het andere. Maar ze zijn bloedfanatiek en komen altijd goed voorbereid naar de les. Frank probeert het onderwerp oorlog niet te vermijden maar hij gaat het er ook niet specifiek over hebben, tenzij de deelnemers dit zelf aangeven. Ook op het gebied van politiek en religie toont hij interesse in wat er leeft maar neemt wel een neutraal standpunt in. Naast dat het lesgeven hem plezier geeft, wil Frank zich altijd verdiepen in de achtergrond van zijn leerlingen en hun land van herkomst, waardoor hij ook zorgt dat hij bijblijft met de actualiteit.

Taalhuis

Frank is vol lof over het Taalhuis, waar iedereen welkom is die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en praten. Hij krijgt de ruimte om een eigen invulling aan de lessen te geven, waarbij hij wel een bepaalde programmalijn volgt die hem is aangereikt. Elke week is er dan een ander onderwerp, zoals vrijetijd, werk, gemeentehuis en gezondheid. Frank vindt het zelf heel leuk om een taal te leren en kent inmiddels bepaalde methodieken hiervoor. Zijn leerlingen bereiken hierdoor al snel een basisniveau waarmee ze zich kunnen redden in het dagelijks leven. Zo houdt hij regelmatig kaartjes omhoog met Nederlandse woorden, die de deelnemers moeten uitspreken en verklaren. Zodra de woordenschat toereikend is, leren ze ook simpele grammatica. Frank laat tijdens de les liedjes horen, waarbij hij ook wat achtergrondinformatie geeft zodat de liedjes meer gaan leven en de woorden makkelijker blijven hangen. Daarnaast leest hij een paar minuten wat voor en peilt dan wat zijn luisteraars ervan begrepen hebben. En met resultaat: “Ik merk ook dat ze het geleerde gebruiken”.

Frank heeft veel respect voor alle betrokkenen. Ten eerste voor de mensen die onder verschillende omstandigheden hun best doen om beter Nederlands te leren. Daarnaast voor de coördinatoren en docent die dit allemaal oppakken en in goede banen leiden. Ook de vrijwilligers bij het Taalhuis helpen elkaar goed en onderhouden regelmatig contact om bijvoorbeeld samen te sparren. En bij de docent binnen het Taalhuis kan Frank altijd terecht met vragen over de lesinhoud. Het Taalhuis is geen hobbyclub waar iedereen maar wat doet, er wordt een gedegen basis gelegd.

Frank heeft zijn plek gevonden als vrijwilliger bij het Taalhuis: ”Ik kan hier mijn energie en gedachten in kwijt en heb ook het gevoel dat ik wat realiseer. Ik kan er echt van genieten als ik zie dat mensen er echt iets aan hebben, dat geeft toch voldoening”, zegt Frank. “Er is een totaal nieuwe wereld voor me opengegaan!”

Enthousiast?

Wil je na het lezen van Frank's verhaal ook taalcoach worden bij het Taalhuis? Of ken je iemand voor wie dit iets zou kunnen zijn (of een van de andere vrijwilligersrollen)? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via 088-0062929 of debibliotheek@achterhoeksepoort.nl