Aangepaste openingstijden

Tijdens de zomervakantie, van 13 juli t/m 25 augustus, zijn onze openingstijden iets anders dan normaal. Wat er precies anders is, zie je hier.

Taalcoach

Wist je dat 1 op de 9 mensen moeite heeft met lezen en schrijven? Daar kunnen we samen wat aan doen, in bijvoorbeeld het DigiTaalhuis. Het DigiTaalhuis is een plek waar mensen bij elkaar komen die moeite hebben met taal, lezen, rekenen of het omgaan met de computer. Er wordt vooral gewerkt met vrijwilligers en ook deelnemers helpen elkaar.

Het DigiTaalhuis is een plek in de bibliotheek of op een andere locatie, waar mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen of computer basisvaardigheden, zich kunnen melden. Er is een DigiTaalhuis in Aalten, Dinxperlo, Ulft, Terborg en Varsseveld.

Taalcoaches gezocht!

De Bibliotheek is op zoek naar enthousiaste taalcoaches die het leuk vinden om, onder begeleiding van een Taalhuisdocent, de deelnemers in het DigiTaalhuis individueel of in een klein groepje te helpen om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en/of spreken. Je verwelkomt ze, helpt ze bij de vraagstelling en verwijst waar nodig door naar andere formele taalaanbieders. 

Als taalcoach stel je de leerdoelen van de deelnemers centraal en met je enthousiasme, geduld, inlevingsvermogen en interesse in mensen, motiveer je ze om deze te halen. Uiteraard beheers je de Nederlandse taal goed, ben je betrouwbaar, heb je goede sociale en digitale vaardigheden en kun je je betrokkenheid combineren met een zakelijke benadering.

Wat verwachten we?

Je voelt je verbonden met de rol van de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Daarnaast ben je bereid om een verplichte training te volgen en ben je minimaal 1 à 2 uur per week beschikbaar. Onze samenwerking is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. We leggen onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst en werken met een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Wat bieden we?

Als taalcoach bij het DigiTaalhuis krijg je een taalcoachtraining van vier dagdelen en word je ondersteund door de Taalhuisdocent en de lokale coördinator DigiTaalhuis. Ook krijg je een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek aangeboden. Jaarlijks wordt er een gezellige inspiratiebijeenkomst georganiseerd waarin je mede-vrijwilligers ontmoet en ervaringen kunt uitwisselen. En bovenal bieden we uitdagend en zingevend vrijwilligerswerk in een plezierige werkomgeving!

Enthousiast?

Vul dan het aanmeldformulier in. Vervolgens neemt onze vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar contact met je op. Heb je nog vragen? Bel haar dan op 088 – 0062929 of stuur een e-mail naar debibliotheek@achterhoeksepoort.nl

Een vrijwilliger aan het woord

Frank Wielers is o.a. taalcoach voor Oekraïners.

Lees hier zijn verhaal