Vrijwilliger VoorleesExpress

De Bibliotheek Achterhoekse Poort vindt leesplezier heel belangrijk. Samen met de VoorleesExpress willen we ervoor zorgen dat kinderen die moeite hebben met taal, extra aandacht krijgen. Twintig weken lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Zo streven we er samen met de ouders naar om taal en leesplezier een vaste plek in het gezin te geven. 

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers!

De Bibliotheek zoekt vrijwilligers voor de regio Aalten-Dinxperlo en Oude IJsselstreek, die het leuk vinden om bij een gezin thuis voor te lezen aan kinderen en spelenderwijs met taal bezig te zijn. Als vrijwilliger van de VoorleesExpress wil je jouw enthousiasme over lezen graag overdragen. Je gaat twintig weken lang, bij een gezin thuis voorlezen aan kinderen van 2 t/m 8 jaar. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. Door interactief voor te lezen stimuleer je de taalontwikkeling, versterk je het gevoel voor taal en vergroot je de woordenschat van deze kinderen. 

De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd kunnen worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders (die blij zijn met jouw hulp), en streef je ernaar dat zij uiteindelijk het stokje van je over kunnen nemen. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Wat ga je precies doen?

 • Je bezoekt het gezin één keer per week op een vaste middag of avond, in hun eigen thuisomgeving, gedurende 20 weken.
 • Je leest met enthousiasme interactief voor, stelt vragen en stimuleert daarmee het begrijpend luisteren.
 • Daarnaast doe je taalspelletjes met het kind, en vergroot daarmee het leesplezier.
 • Je ondersteunt de ouder(s) om de voorleesvaardigheden te vergroten.

Wat neem je mee?

 • Met een open houding ga je makkelijk met zowel volwassenen als kinderen in gesprek.
 • Je kunt inspelen op de situatie en aansluiten bij de leefwereld van een kind.
 • Je bent in het bezit van een tablet of mobiele telefoon, en kunt werken met een digitale leeromgeving / app (hierin registreer je informatie).
 • Je beheerst de Nederlandse taal goed.
 • Je bent betrouwbaar en flexibel.

Onze verwachtingen

 • Je voelt je verbonden met de rol van Bibliotheek Achterhoekse Poort.
 • Je bent bereid om je te verbinden aan een gezin voor de duur van 20 weken.
 • Onze samenwerking is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. We leggen onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst en werken met een VOG (verklaring omtrent gedrag).

Wat bieden we jou?

Als vrijwilliger krijg je vooraf een korte training aangeboden van één dagdeel. Tijdens deze trainingontvang je informatie over de werkwijze van de VoorleesExpress, het interactief voorlezen en de omgang met culturele verschillen. (dit laatste onderdeel wordt verzorgd door Figulus Welzijn)

Je staat er als vrijwilliger niet alleen voor. Zo krijg je toegang tot een persoonlijke omgeving in mijn.voorleesexpress.nl. Hierin staat een vast stappenplan dat ondersteuning geeft bij het voorbereiden van de voorleessessies. Verder zijn er tijdens de voorleesperiode contactmomenten met zowel de projectleider als andere voorlezers. En jaarlijks is er een gezellige inspiratiebijeenkomst met andere vrijwilligers van de Bibliotheek.

Ook krijg je een gratis lidmaatschap van de Bibliotheek aangeboden.

Aanmelden

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger voor de VoorleesExpress aan de slag te gaan? Of wil je graag nog iets meer informatie? Neem dan contact op met Raffaela Amato via voorleesexpress@achterhoeksepoort.nl of 06-21532777.

Een vrijwilliger aan het woord

Eveline van Eijk is vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Ook komen Fairoz en Khalil aan het woord, zij deden als gezin mee.

Lees hier hun verhaal